Uppleva material





Läroplanen för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011 (LGR11, ss. 9-10) redogör för att skapande och lek är centralt då elever i de tidiga skolåren ska ta till sig kunskap, samt att eleverna ska få skapa i bild. Skolan ska även utveckla och stimulera elevernas självförtroende och vilja att prova egna idéer, samt kreativitet och nyfikenhet. Vidare redogör LGR11 (2011, s. 9) att eleverna i undervisningen ska få förståelse för hur olika levnadssätt kan påverka samhälle och natur, samt hur levandet kan anpassas för en hållbar utveckling.
Läroplanen för förskolan98 (Lpfö98 rev. 2010, s. 7) redogör att verksamheten ska erbjuda barnen ett mångsidigt utbud av aktiviteter som utgår från barnens intressen och erfarenheter. Barnen ska få möjlighet att söka kunskap utifrån skapande, utforskande och samtal. Barnen ska även få ett förhållningssätt till natur och miljö som har hållbar utveckling i fokus.
Mina tankar
Aktiviteten kan absolut anpassas till förskolan eller förskoleklassen, dock tror jag att det kan vara en bra idé att introducera aktiviteten i mindre skala. Barnen kan ha ett mindre utbud att testa med, kanske börja med att testa olika sorters färgpennor och kritor på ett par olika sorters papper för att inte barnen ska få ett intryck av att aktiviteten är överväldigande. Aktiviteten stimulerar barnens skapande förmåga, nyfikenhet, kreativitet och vilja att söka kunskap och testa egna idéer. Under aktiviteten är det svårt att inte samtala, beskriva och berätta hur och vad man skapar, vilket utvecklar barnens språk. Genom att skriva ut flera bilder av någonting barnen skapat för att sedan låta dem lägga olika pussel och mönster med dem utvecklar barnens matematiska tänkande.
Gör man en liknande aktivitet med barn i förskolan eller förskoleklassen tror jag dock att det är viktigt att samtala med barnen om natur och miljö och hur vårt levnadssätt påverkar miljön. I aktiviteten går det åt en väldig massa material. Speciellt omsättningen av papper bör man samtala med barnen om och berätta och visa hur papper skapas och vad som händer med returpapper.
Referenser
Läroplan för förskolan Lpfö 98. [Ny, rev. utg.] (2010). Stockholm: Skolverket Tillgänglig på internet: Lpfö98
Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011. (2011). Stockholm: Skolverket Tillgänglig på internet: LGR11