artisticstudio.blogg.se

Navet

Kategori: Allmänt, Navet

Navet är fantastiskt inspirerande, bara att kommer innanför dörrarna ger massa inspiration till hur man skulle kunna möblera förskolan och vad man skulle kunna hitta på för aktiviteter med barnen. Fokus under vårt besök på Navet den här gången var hållbar utveckling. Under dagen tog vi fasta på målet i Läroplanen för förskolan (Lpfö98 rev.2010 s. 10) som redogör att "förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar intresse och förståelse för olika kretslopp och för hur människor, natur och samhälle påverkar varandra". 
 
Under dagen fick vi en rundtur av Navets alla olika och spännande miljöer, samtidigt höll vi utkik efter vilka olika material och estetiska uttryckssätt Navet använt sig av i de olika miljöerna. I grupp fick vi sedan sammanfatta våra listor över material och uttryckssätt och diskutera huruvida detta kan användas på förskolor för att göra miljön tilltalande. Vi kom även fram till att ljus, ljud och textiler oftast inte används så mycket på förskolor för att skapa olika miljöer, dessa tre skulle kunna bidra till fantastiska miljöer som till exempel en rymd med olika starka ljus som stjärnor, olika textiler som formar planeter och kanske ljudet av en rymdfarkost, eller ett lugnt rum med dämpad belysning och lugn musik med mjuka puffar och ljuddämpande tyger. 
 
Ljud kan användas för att både skapa rytm och energi och för att skapa lugn och ro, olika stämningar. Olika platser låter olika och detta skulle man kunna använda i skapandet av miljöerna på förskolan. Ljuset på många förskolor kommer från lampor i taket och känns ofta kallt och ganska ovälkomnande, ljuset kan man dock använda för att skapa exempelvis lugna eller spännande stänmingar eller så skulle man kunna efterlika de olika ljus som finns i olika miljöer. Textil används ofta i skapande eller som gardiner, men olika textiler känns olika och kan ge barnen sinnesupplevelser om man använder olika textiler för att efterlikna känslan av någonting. Allt det här skulle man kunna skapa tillsammans med barnen på förskolan, barnen kan få lyssna och beskriva de olika ljuden och försöka efterlikna dem, beskriva ljuset på olika platser och hjälpa till att arrangera ljus på förskolan för att efterlikna hur de upplevde ljuset på platsen. Barnen kan även känna på material och beskriva dessa för att sedan hitta ett passande tyg som känns liknande. 
 
 Navet 
 
Vi fick även en liten föreläsning om hur vår konsumtion av plast och papper kan påverka miljön och hur det bör hanteras. Sverige är ett land som är bra på att återvinna, men vi kan bli ännu bättre på både återvinning och återbrukande. På eftermiddagen under vårt besök på Navet fick vi skapa konst av papper eller plast, konstverket skulle kunna återvinnas utan att plockas isär, alltså fick man använda sig av antingen plast eller papper till sina konstverk. Min grupp hade "var sparsam" som budskap med vår konst.
 
Det här skulle jag gärna göra tillsammans med barnen. Vi skulle tillsammans i gruppen kunna prata om de olika materialen på sörskolan och bestämma vilka som kan återbrukas  samma kontainer och på så vis välja ut vilka material vi ska använda för att skapa med. 
 
Konst av pappersrullar och av plastpåsar
 
 
Referenser
 
Läroplanen förförskolan Lpfö98. [Ny rev. utg.] (2010). Stockholm: Skolverket
Tillgänglig på internet:http: Skolverket