artisticstudio.blogg.se

Skapa det didaktiska materialet

Kategori: Allmänt, Didaktiskt mareial, VFU

Som sagt så har jag efter fältdagarna tänkt göra ett didaktiskt material med klockan, jag tycker det är roligt med matematik i förskola så det passade mig superbra. Jag har valt att göra två material, en klocka med bilder som symboliserar de aktiviteter som händer under dagen. På förskoleklassen jag gjort min VFU finns det ett sorts schema uppsatt på whieboarden som visar hur dagen ser ut och i vilken ordning aktiviteterna händer. Jag har även valt att göra ett spel som ger barnen förståelse för klockans hel- och halvtimme som vidareutvecklar det jag påbörjat under mina fältdagar då jag introducerade klockans hel och halvtimme. Barnen får även göra egna klock-kort som visar hur klockan ser ut då den är hel och halv som vi använder då vi spelar spelet. 

Beskrivning av spelets gång: alla spelare börjar på den röda klockan och varje spelare drar en klocka ur högen och får således gå ett steg (en halvtimme) framåt eller två steg (en timme) framåt. Spelarna följer klockorna i ordning tills alla spelpjäser står på den gröna klockan. Sedan får barnen göra var sitt kort som de klipper runt som symboliserar klockan, rita in siffror runt kanten och rita in klockans visare som visar hel och halv på klockan. 

 

Mål med materialen, didaktik

Vad? – Vad ska undervisningen innehålla?

Bildkommunikation, hur den analoga klockan är uppbyggd, fungerar och rör sig, vikten av att kunna utläsa tid i samhället, hur klockans hel- och halvtimme ser ut och fungerar, samt det språk som finns runt klockan (hel, halv, minut, timme, visare, osv.)

Hur? – Hur ska detta göras tillgängligt?

Genom att använda klockan som jag gjort om med bilder på vad som kommer hända under dagen i förskoleklassen vill jag ge barnen kunskap om bildkommunikation, samt hur klockan fungerar och rör sig och vikten av att kunna utläsa tid i samhället. Genom att använda ett spel som jag gjort själv som bygger på hel- och halvtimmar vill jag att barnen ska få kunskap om hur klockan är uppbyggd, hur man läser tid från en analog klocka, hur klockans hel och halvtimme ser ut och fungerar, samt det språk som finns runt klockan.

Varför? – Varför ska man lära?

I Läroplanen för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011 (LGR 11, ss. 8, 20) redogörs för att skolan har i uppdrag att förbereda eleverna för livet i samhället, samt att ge eleverna kunskaper om referensramar som alla i samhället behöver. Vidare redogörs det att skolan ska ge eleverna kunskap om bilder som har för avsikt att kommunicera information och kunskap om hur bilder kan användas för att uttrycka budskap.

När? – När ska man lära?

I vardagen och i planerade aktiviteter under avsatt tid.

Vem? – Vem är det som ska lära? Med vem är det man ska lära? Vem bestämmer lärandet?

Jag har valt lärandet efter barnens intressen och erfarenheter. Tanken är att barnen ska lära sig av varandra och av mig.

Var? – Var ska man lära?

I de lokaler som förskoleklassen har att erbjuda, spelet spelar vi, några åt gången, i ett avskilt rum för att barnen ska få arbetsro och det inte ska finnas en massa rörelse och ljud som tar uppmärksamheten från aktiviteten. Klockan och bilderna använder vi i klassrummet, klockan hänger på sin plats på väggen under dagen så barnen kan gå fram och titta på den. Vi placerar ut bilderna under samlingsmattan på morgonen då vi sitter på samlingsmattan i klassrummet.

 

Referenser:

Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011. (2011). Stockholm: Skolverket

Kommentera inlägget här: