artisticstudio.blogg.se

Skapa med lera och gör eget papper

Kategori: Allmänt, Bild

I Läroplanen för förskolan (Lpfö98 rev. 2010 s. 10) redogörs för att förskolan ska sträva efter att barnen utvecklar intresse och förståelse för naturens olika kretslopp, hur människor, natur och samhälle påverkar varandra, samt utvecklar sin förmåga att skapa med olika tekniker, material och redskap.

Lera

Under en workshop i bild på Högskolan i Borås fick vi möta olika sorters lera. Först fick vi alla ta av oss skorna och sedan fick vi gå på tre stycken oöppnade förpackningar med tio kilo lera från naturen, varje lera kändes olika att trampa på, snart började vi allesammans jämföra hur de kändes och vilken som var mjukast och vilken som var hårdast att gå på. Sedan fick vi skära upp en bit av varje lera var med hjälp av en ståltråd spänd mellan två plastrullar. Vi började genast känna på varje lerklump och jämföra vilken som nu kändes hårdast och mjukast, hur de olika texturerna kändes och många kom snart fram till vilken lera som kändes skönast i handen och som var roligast att ”greja” med. Även nu jämförde vi med varandra och pratade om varför vi tyckte just den leran vi valt var den skönaste och om alla tyckte att samma lera var mest obehaglig och så vidare. Sedan blev vi instruerade att ta en bit lera i handen och krama den så hårt vi kunde och sedan pricka ut två ögon med en penna. Sedan fick vi använda de olika lerorna för att forma olika former, rund, slingrig, lång, kort, och så vidare. Sedan skulle vi bygga ihop våra former till torn i grupp om fyra personer. Sedan fick vi alla skriva ner en berättelse var om tornet baserat på vad läraren berättade för oss, exempelvis: du står utanför tornet, beskriv vad du ser, hur det känns, hur ser porten till tornet ut? Du går in i tornet, vad ser du när du kommer in, hur känns det där inne är det varmt eller kallt? Sedan fick varje person berätta sin historia för resterande i gruppen och berättelserna i vår grupp var väldigt olika.

Vi fick även under workshopen se hur naturlig lera kan återbrukas och användas på nytt. Man låter leran ligga framme så den torkar riktigt ordentligt, den får inte vara något mjuk. Sedan lägger man den torkade leran i vatten så den får lösa upp sig. Då leran löst sig i vattnet häller man av överflödigt vatten så endast den kladdiga leran finns kvar i skålen. Sedan häller man leran på en tjock gipsskiva som drar åt sig vattnet och lämnar leran som ny så att det går att använda den igen. Gipsskivan kan man göra själv på förskolan eller hemma. Man gör en gipsblandning som påminner lite om pannkaksmet, men tänk på att sikta ner gipsen och vispa försiktigt så det inte kommer med för mycket luft. Sedan häller man gipsblandningen i en form, ex. en ugnsform klädd med bakplåtspapper. Låt gipset brinna så det blir hårt rakt igenom lyft sedan gipsen ur formen och dra bort pappret.

Att arbeta med naturlig lera på förskolan tror jag kan vara otroligt roligt. Och att fundera över hur man låter barnen möta leran är viktigt, genom att möta leran i stora förpackningar och att få gå på dem skapade en fantastisk diskussion hos oss studenter, vilket jag tror att det skulle göra även för barnen på förskolan. Barnen får då även uppleva leran med hela kroppen. På förskolan kan man låta barnen samtala och jämföra lerorna och sina upplevelser av lerorna för att utveckla barnens språk. Genom att ge barnen förmaningar att forma leran till olika former ger man barnen funderingar så som vad är stor och vad är litet, vad är långt och vad är kort och hur ser de geometriska formerna ut? Sedan kan barnen få bygga torn av leran och få berätta en saga utifrån tornet, kanske med sina kramade lerfigurer som huvudpersoner i sagan. I det här arbetet finns mycket fokus på språk med barnen får även skapa med lera. Genom att visa barnen hur man kan återbruka stelnad lera så det går att skapa med den igen ger man barnen förståelse för lerans kretslopp och man kan även gå ut i naturen och se vart man kan hitta lera och försöka skapa lera.

 

Papper

Under workshopen fick vi även skapa eget papper av gamla tidningar. Man fyller en stor balja med två tredjedelar vatten och river eller klipper sedan ner papper i vattnet. Sedan mixar man sönder pappret i vattnet så det blir en härlig blandning. Sedan för man ner en träram med ett tätt nät fastspikat på och samlar upp pappersmassa på botten av baljan, för sedan ramen långsamt upp till ytan och låt den rinna av en stund. Lägg sedan en tidning över ramen och vänd det upp och ner, torka med papper och dra med fingrarna över nätet för att få pappret att lossna. Dra sedan långsamt bort ramen och låt pappret torka över natten. Pappret kan man sedan dekorera, antingen innan det torkar eller då det är torrt. Då barnen får skapa eget papper kan de få experimentera med färger, glitter och massa annat material för att se om det fungerar eller hur det fungerar antingen då de skapar pappret eller då pappret är färdigt. Detta är ett bra sätt att låta barnen se hur man kan skapa eget papper och pratar man med barnen om hur man framställer papper och hur det påverkar miljön får de en större förståelse för hur människan och samhället kan påverka naturen och även hur viktig naturen är för människan.

 

 

Referenser

Läroplan för förskolan Lpfö 98. [Ny, rev. utg.] (2010). Stockholm: Skolverket

 

Kommentera inlägget här: