artisticstudio.blogg.se

Musik i förskolan

Kategori: Allmänt, Musik

Under en heldag på Högskolan i Borås fick vi prova på vad musik i förskolan kan innebära. Jag blev galet inspirerad och fick en massa tips på aktiviteter man kan göra med barn i förskolan, jag fick även ett bredare perspektiv på musik än jag tidigare hade.
 
Genom att arbeta med musik i förskolan kan man utveckla en hel hög med kunskaper så som koordination, motorik, rumsuppfattning, begreppsbildning, auditiv perception, visuell perception, kroppsuppfattning och mycket mycket mer. 
 
Under dagen fick vi bland annat prova på att känna på marackasägg och testa olika aktiviteter så som att skaka äggen i takt med en låt, sjunga och skaka äggen i olika rytmer. Med hjälp av marackasäggen kan barnen utveckla exempelvis motorik, språk, puls, takt, samarbete och mycket mer. Vi fick även testa aktiviteter med rytmiksjalar, vi fick leka med sjalarna genom att exempelvis kasta dem upp i luften och försöka fånga dem på olika kroppsdelar och dansa med sjalen till olika musik. Med hjälp av rytmiksjalarna kan barnen utveckla motorik, koordination, rytm, takt, samarbete, kroppsuppfattning och mycket mycket mer. Det som sätter gränserna för vad man kan utveckla och använda redskapen till är fantasin att komma på olika aktiviteter med dem. Barnen blir nog inspirerade till att hitta på aktiviteter bara de får känna på redskapen de också. 
 
Rytmiksjalar
 
Mina tankar
Som pedagog under en musiksamling är det viktigt att vara inspirerande, vilket jag tror man är om man själv är intresserad och tycker att det man gör är roligt och viktigt. Under musiksamlingarna är det viktigt att variera aktiviteter, att både sitta och sjunga men även röra på sig och hitta på annat kul. En viktig kunskap jag fick med mig från dagen är att barn har kortare stämband än vuxna vilket gör att barn inte kan sjunga lika "mörkt" som vuxna. Det är därför viktigt att som vuxen sjunga ganska "ljust" så inte barnen känner att de inte kan sjunga bara för att läraren sjunger mörkare än barnen kan. Musik kan även användas inom tematiskt arbete och är absolut ett bra verktyg för att arbeta ämnesintegrerat. 
 
Ferm Thorgersen (2012, ss. 77-79) menar att det är viktigt att möta barnens erfarenheter och tankar i musikens verksamhet genom att låta dem dela sina erfarenheter och erbjuda dem nya. Vidare menar hon att det är viktigt att barnen känner att de klarar av aktiviteterna och att de får använda flera olika sinnen. Hon anser även att det är viktigt att samtala med baren om musik, hur den låter, vilken form den har och hur musiken används i samhället och vardagen. 
 
I Läroplanen för förskolan98 (Lpfö 98 rev. 2010, s. 10) står det att "förskolan ska stäva efter att varje barn utvecklar sin skapande förmåga och sin förmåga att förmedla upplevelser, tankar och erfarenheter i många uttrycksformer som lek, bild, rörelse, sång och musik, dans och drama". 
 
Berörda kursmål:
- redogöra för och problematisera aktuell didaktisk forskning med relevans för barns språkliga, matematiska och estetiska lärprocesser
- självständigt planera, genomföra, utvärdera och kritiskt reflektera över tematiskt arbete där estetiska lärprocesser är utgångspunkt för att undersöka och bearbeta olika kunskapsområden
- utifrån estetiska lärprocesser planera, genomföra, utvärdera och kritiskt granska didaktiskt material med fokus på barns lärande
 
 
 
Referenser:

Läroplan för förskolan Lpfö 98. [Ny, rev. utg.] (2010). Stockholm: Skolverket Tillgänglig på internet: Läroplanen [Hämtad: 2014-09-11]

Ferm Thorgersen, Cecilia (2012) Musikdidaktiskt arbete med förskolebarn. I Söderman, Johan & Riddersporre, Bim (red). I Musikvetenskap för förskolan. 1. utg. Stockholm: Natur och kultur, ss. 69-84. 
Kommentera inlägget här: