artisticstudio.blogg.se

Barn och konst

Kategori: Allmänt, Bild, Konst, Museum

Barnkonventionen (2009, s. 29) §31 redogör att barn har rätt att delta i det kulturella och konstnärliga livet och ska uppmuntras till det. Bendroth Karlsson[1] menar att alla barn bör få se konst och få veta att konsten och det kulturella är till för alla, även barn. Vidare menar hon att genom att använda konsthallar och museum bidrar man till att vidga barnets erfarenhets- och livsvärld. Konst kan vara utgångspunkt för lärande om form, innehåll och material och medier, samt språk, att tolka och samtala om konst ger möjligheter att uttrycka sig, lära nya ord och att lyssna på andra.

Läroplan för förskola 98 (Lpfö98 rev. 2010, s. 10) redogör för att förskolan ska sträva efter att barnen utvecklar intresse för bilder, sin förmåga att använda bilder, samt tolka och samtala om dem. Genom att ta med barnen till museum och konsthallar ger man barnen tillfälle att samtala om och tolka de bilder och skulpturer som finns. Många museer har även en verkstad och pedagoger som har aktiviteter med barnen utifrån museets innehåll. Finns det inte det så kan man på förskolan arbeta vidare med det man sett och som barnen pratat om på museet. Man kan även gå på en promenad i samhället och titta på de olika skulpturer som finns där, vid varje skulptur kan barnen berätta vad de ser och hur de tror att skulpturen skulle vara om den levde och vad som skulle hända om två av skulpturerna träffade varandra. Detta skulle man kunna använda sig av för att skapa sagor på förskolan, barnen kan exempelvis få fota skulpturer och sedan använda dessa bilder för att skapa sagor. 

Jag har under utbildningens gång besökt sex museer, här följer lite information och mina tankar kring dem.

 
Göteborgs satdmuseum
Göteborgs Stadsmuseum är fullproppat med historia, vart man än går så finns det oerhört mycket att titta på och samtala om, det mesta på museet står bakom glas och har skyltar om att man inte får röra sakerna. Det finns dock några saker att göra inne i museet, utöver att titta på alla spännande saker, man kan exempelvis se vad som slängdes i naturen förr och ett spel om vikter, utklädningskläder och så vidare. Museet har även något som de kallar barnens museum. Barnens museum är som ett stort lekrum med olika saker som barnen får leka med och klättra på, det finns även en "rastplats" med mikrovågsugn och plats att äta matsäck på. 
 
Mina tankar
Att besöka Göteborgs stadsmuseum med en barngrupp skulle kunna vara en bra introduktion till ett tema om exempelvis tid, kultur eller miljö. Museet visar hur den svenska kulturen förändrats över tid och hur olika miljöer såg ut förr, detta kan man jämföra med dagens kultur och miljöer. Man kan även samtala med barnen om vad man slänger i naturen och hur det skulle kunna påverka miljön och hur länge saker och ting tar att brytas ner i jorden. 
 
 
Hasselblad Center 
Då jag var på Hasselblad Center hade de två utställningar, en av An-My Lê med bilder från det vietnamesiska landskapet, Vietnamkriget återuppfört i Virginia och North Carolina och amerikanska soldater som förbereder stationering i Irak och Afghanistan. Den andra utställningen var bilder av Tyrone Martinson, hans bilder visar Arktiska Svalbard och hur globaliseringen påverkat isarna där.
 
Mina tankar
Det stora rummet som Hasselblad ställer ut i inbjuder till spring samtidigt som stämningen i rummet uppmanar till tystnad, lite som ett bibliotek. De vita väggarna framhäver dock de fina färgerna i bilderna. Ett besök på Hasselblad center skulle kunna vara en del i ett miljötema, Tyrone Martinsons bilder kan ge barnen en tydligare bild av hur växthuseffekten påverkar jorden och utveckla deras förståelse för vikten av att ta hand om naturen och jorden. An-My Lês bilder kan ge barnen en inblick i hur olika det kan se ut i olika länder om man jämför bilderna med hur Sverige ser ut. Utifrån hennes bilder kan man även samtala om olika kulturer och levnadssätt. 

 

 Världskulturmuseet
Då jag var på Världskulturmuseet fanns det två utställningar, Wiphala som handlar om identitet och konflikt, och Jordlingar som är en fantasivärld. Wiphala var en väldigt liten utställning, flaggan Wiphala fanns uppmålad på väggen och det fanns några filmer om flaggans ursprung och vad den står för. Jordlingar var en utställning anpassad till barn, föremålen är valda av barn i Göteborg.
 
Mina tankar
Den första känslan jag fick på museet var att man fick upptäcka och uppleva museet med sin kropp och röra allt som inte stod bakom glasfönster. På utställningen Jordlingar får barnen bland annat bygga, skapa musik och lyssna på olika ljud. Att gå med en barngrupp på utställningen Jordlingar skulle kunna vara ett bra intro eller en del i ett tema kring jorden och kultur. Även Wiphala skulle kunna vara en del i arbete med kultur som kan framhäva vikten av människors olika identitet. 

 

 Universeum
Universeum är oerhört häftigt eftersom man hamnar mitt i till exempel regnskogen eller istiden. Det fanns oerhört många olika djursorter både i bur och löst. Man får se både vattendjur, djur som lever i träd, på marken eller som kan flyga i luften, man fick även se de djur som finns under jorden och lära sig mer om vad de har för nytta.
 
Mina tankar
Universeum är perfekt att besöka med en barngrupp om man exempelvis arbetar eller ska inleda ett arbete med djur, vatten, tid eller återvinnig. Det finns en massa olika djur att samtala om och rita av i olika miljöer. Besöker man mammutarna på översta våningen kan man samtala om tid och hur olika djur som är på väg att dö ut behöver människornas hjälp för att överleva. Efter ett besök på Universeum kan man även samtala om vad barnen tror att djuren äter och vad de tycker om att man slänger olika saker i naturen. 
 
 
Borås konstmuseum
Då jag besökte Borås konstmuseum fanns det fyra utställningar, Stoftkorn av svart av Hans Gothlin, han ställde ut målningar som sträckte sig från hans tidiga karriär till nu. Iranian artists under 30 ställde ut konst som speglar konstproduktion bland unga i Iran. Eva Borgegård ställer ut Meetings som visar konst från Västerås kommun. Vi minns Lars Tunbjörk är en utställning till minne av nyligen avlidne fotografen Lars Tunbjörk och visar massa fotografier från hans långa karriär. På Borås konstmuseum möts man av stora utrymmen med färgglada bilder och en hel massa skulpturer. Det finns en hel del olika konst att titta på och samtala om. 
 
Mina tankar
På Borås konstmuseum skulle man kunna gå runt med en barngrupp och titta på olika skulpturer och samtala om vilka barnen tror att skulpturerna är och kanske skapa en saga kring några av dem som fångar barngruppens intresse. Man kan även samtala om färger med barnen, vilka färger de kan se och hur de upplever de olika fägerna och bilderna. 
 
 
Textilmuseet i Borås
Borås textilmuseum är uppbyggt med barn i tanken verkar det som. Det mesta på museet är tillgängligt och tillåtet att röra, man får känna på textilernas olika texturer och se vad olika textiler används till, exempelvis olika skyddsdräkter. Det finns även spel med fokus på mönster och även en avdelning med kläder som besökare får testa, kläderna kommer från olika tidsperioder under 1900-talet. Det finns även en avdelning där barnen får testa på att jobba med olika textiler. 
 
Mina tankar
Om man arbetar eller ska börja arbeta med exempelvis miljö, mönster eller skapande med textil skulle det vara en bra utgångspunkt att ta med barngruppen till Textilmuseet i Borås. På museet kan barnen se hur mycket textil används till, hur man kan återbruka textilier och andra material för att skapa till exempel nya kläder, täcken eller olika mönster av olika material och tyger. På Textilmuseet kan barnen även se färdiga och testa på att skapa olika mönster. 
 
 
 
Referenser

Barnkonventionen: FN:s konvention om barnets rättigheter. (2009). Stockholm: UNICEF Sverige Tillgänglig på Internet: http://unicef-porthos-production.s3.amazonaws.com/barnkonventionen-i-sin-helhet.pdf [Hämtad: 2015-05-19]

Läroplan för förskolan Lpfö 98. [Ny, rev. utg.] (2010). Stockholm: Skolverket

 


[1] Marie Bendroth Karlsson. Konstpedagogisk och yngre barn.

Högskolan i Borås, 2015-03-11

 

Kommentera inlägget här: