Genomförande av det didaktiska materialet
Kategori: Allmänt, Didaktiskt mareial, VFU
Klockan: På en morgonsamling visade jag klockan och beskrev hur tanken var att det skulle fungera. Vi tittade på bilderna och barnen fick gissa vad bilderna symboliserade. Tillsammans placerade vi ut bilderna och tog hjälp av en klocka i plast som barnen kunde ställa in på den tid som aktiviteten skulle ske. Sedan placerade vi ut bilderna runt ramen på klockan med hjälp av att se hur plastklockans timvisare pekade. Vi pratade även om vad timvisaren och vad minutvisaren gör och att det är timvisaren man ska titta på då man vill veta vilken aktivitet som startar. Jag använda mig av den klockan som fanns i förskoleklassens klassrum i stället för min egen eftersom barnen var vana vid den klockan och barnen kunde se lika bra på den klockan som på min. Då vi hängt upp klockan hade några barn svårt att veta att det var den korta visaren som visade att aktiviteten skulle starta, men de lärde sig snabbt att titta på den. Varje dag tittade vi på schemat på whiteboarden och ändrade de bilder som hände på en ny tid än dagen innan. Barnen använde sig ofta av klockan och tittade på den då de undrade när det var dags för exempelvis mat, rast eller lek. Då vi placerade ut bilderna runt klockan användes mycket språk kring tid, så som timme, minut, sekund, klockan elva, rör sig framåt, och så vidare.

Spelet: Vi gick igenom vad klockan är på de olika bilderna i spelet och hur man ser om man får gå en hel eller en halv timme framåt. Vi tog hjälp av en klocka i plast så barnen kunde se hur klockan rörde sig framåt och hur tim- och minutvisaren rör sig och ser ut då klockan är hel eller halv. Barnen förstod snabbt hur spelet gick till och varje gång de drog ett kort sa de högt hel, eller halv, beroende på vad kortet visade. Innan vi spelade spelet andra gången fick barnen göra egna kort av klockan där de fick rita in hel och halv. Barnen använde sig av ett glas för att få formen rund och några barn tittade på mina kort för att veta hur visarna skulle stå, andra barn visste i huvudet hur visarna skulle stå. Sedan använde vi barnens klock-kort då vi spelade spelet. Många av barnen ville gärna spela spelet flera gånger och då jag inte hade aktivitet med spelet hade de fri tillgång att spela det under den fria leken om de ville. Då alla spelat spelet några gånger och var bekväma med hur det fungerade utvecklade jag det så att barnen fick berätta hur mycket klockan var på den bild som de hamnade på. Några barn hade inga som helst problem med att se vad klockan var medan vissa behövde använda plastklockan för att tydligare kunna se vad klockan var. Under aktiviteterna användes mycket språk och många begrepp som finns runt klockan utöver hel och halv så som timme, minut, pekar på, går till, går runt, och så vidare.

- Självständigt planera, genomföra, utvärdera och kritiskt reflektera över tematiskt arbete där estetiska lärprocesser är utgångspunkt för att undersöka och bearbeta olika kunskapsområden.
- Utifrån estetiska lärprocesser planera, genomföra, utvärdera och kritiskt granska ett didaktiskt material med fokus på barns lärande.
- Kommunicera kursens innehåll med barn och yrkesverksamma.